Het gaat al decennia slecht met de natuur in Europa, ondanks bestaande Europese en nationale wetgeving. De Natuurherstelwet moet naast bescherming, lidstaten verplichten om actief aan de slag te gaan met het herstellen van natuurgebieden in slechte staat. Daarvoor worden tienjaarlijkse doelen gesteld. Eickhout: “Deze wet is cruciaal om de natuur in Europa, die in deplorabele staat is, de komende jaren te verbeteren. Bedrijven, burgers en wetenschappers zeggen allemaal dat dit nodig is, maar overheden laten het na. Na vrijwillige afspraken, ontkomen we niet aan echte actie.”

In het Parlement lag een compromis op tafel dat sterk lijkt op de eerdere deal tussen de Europese milieuministers, waarmee het voorstel van de Europese Commissie wordt afgezwakt. Eickhout: “Helaas was verdere afzwakking van de tekst door zo veel weerstand onontkoombaar geworden. Zo hebben landen nog meer vrijheid gekregen in de uitvoering en is het beroemde ‘verslechteringsverbod’ teruggeschroefd tot een ‘inspanningsverplichting’. Het belangrijkste staat echter nog overeind: een wet waarin staat dat de natuur hersteld moet worden. Hier kunnen én moeten we op voortbouwen.”

Nu het parlement zich heeft uitgesproken kunnen de onderhandelingen met de EU-landen van start. Omdat de teksten sterk op elkaar lijken, zal daar, naar verwachting, niet lang voor nodig zijn. Dit najaar zou er al een definitieve wet kunnen liggen.