Lisa Westerveld (GroenLinks): “Onderwijs zou kansengelijkheid moeten bevorderen. Dat maakt het extra pijnlijk dat juist deze studenten het slachtoffer worden van een wantrouwende overheid.”

De studenten die beschuldigd worden van fraude worden direct gestraft, zonder wederhoor. Ze moeten hun uitwonende beurs terugbetalen én krijgen een boete. Soms al na een onderzoek van 12 minuten.

Westerveld: “Niet alleen de financiële schade is groot, maar ook het gegeven dat deze studenten nu zonder wederhoor als fraudeur worden bestempeld is schadelijk. En ze krijgen niet eens de kans om zich te verdedigen tegen deze aantijgingen.”

Op dit moment is het zo geregeld in de wet dat de studenten zelf moeten bewijzen dat ze onschuldig zijn, de omgekeerde bewijslast. GroenLinks vindt dit de wereld op zijn kop. DUO hoeft nu alleen maar aannemelijk te maken dat een student ergens anders woont, terwijl studenten een verdenking met hard bewijs moeten weerleggen. Iets dat in de praktijk bijna ondoenlijk is. Daarom heeft Westerveld in een motie gevraagd om bij de herinvoering van de basisbeurs de bewijslast weer te beleggen bij DUO voor alle studenten.

Dinsdag 27 juni stemt de Tweede Kamer hierover.