Strik is blij dat het Europarlement zich nu in een resolutie zal uitspreken over de gruwelijke heksenjacht van de regerende PiS-partij om elke vorm van oppositie en kritiek in aanloop naar de parlementsverkiezingen dit najaar in de kiem te smoren

“Het is een heel goed signaal dat de EU-Commissie een inbreukprocedure aankondigde tegen “Lex Tusk”. Maar laten we ons vooral geen illusies maken; de PiS-partij is op oorlogspad en zal het hier echt niet bij laten. We zien steeds meer absurde sprongen: van nieuwe wetsvoorstellen voor ongecontroleerde surveillance en amendementen die de president een veto over de definitieve beslissingsmacht over EU-aangelegenheden zouden geven, tot vreedzame demonstraties die in propagandistische staatsmedia worden afgeschilderd in nazi-terminologie. Dit is een gevaarlijke snelkookpan waarin de vrijheden en rechten van Poolse mensen steeds meer in rook opgaan”, aldus Strik.

Naast deze nieuwe bedreigingen voor de democratische rechtsstaat, worden ook de bestaande rechtsstaatschendingen nog altijd onvoldoende aangepakt door de EU-Commissie volgens Strik: “De ongrondwettelijke en discriminerende wijzigingen van de Poolse Kieswet zijn inmiddels doorgevoerd. Vergunningen van onafhankelijke media worden ingetrokken, terwijl de regering propaganda en gemanipuleerde beelden door de tv’s pompt. Legitieme rechters worden tot op de dag van vandaag geïntimideerd, aangevallen en bestraft voor het respecteren van EU-recht en vervangen door politiek gekleurde rechters.”

“Als Europarlement kunnen we niet toekijken terwijl de Poolse verkiezingen worden gemanipuleerd en het land steeds verder afstevent op een autocratie. We kunnen de situatie niet langer per losse wet beoordelen en aanpakken, maar moeten nu systematische en volledige actie ondernemen op dit gehele, giftige pakket. Dat betekent inzet van alle instrumenten: meer inbreukprocedures, uitbreiding van de artikel 7-procedure, behoud van de bestaande fondsenbevriezingen en inzet van het rechtsstaatmechanisme. Ik zal me dan ook inzetten voor stevige oproepen op al deze punten in de resolutie.” “Met hun massale demonstratie in Warschau, en het constante verzet van rechters, NGOs, oppositiepartijen en individuele burgers, laten Poolse burgers hun diepe verlangen zien om in een vrij en eerlijk land te leven. Wij zijn het aan hen verplicht om hen te blijven steunen totdat de rechtsstaat eindelijk is hersteld”, besluit Strik.

De resolutie over de Poolse rechtsstaatschendingen zal naar verwachting worden aangenomen in de plenaire sessie in juli. Strik voert namens de Europese Groenen de onderhandelingen over deze resolutie.