“De verschrikkelijke schipbreuk bij Pylos zou een wake-up call voor de EU moeten zijn, maar tot op heden blijft elke wezenlijke verandering uit. De Europese Commissie en EU-landen intensiveren hun handjeklap met autocratische regimes om migrantenboten koste wat kost tegen te houden en durven dat een opsporings- en reddingsaanpak te noemen. Recent nog financierde de Commissie onder die noemer boten voor de Libische kustwacht, ondanks het feit dat exact diezelfde kustwacht zich volgens de VN schuldig maakt aan marteling, seksuele uitbuiting en mensenhandel. Het financieren van de onderschepping en terugtrekking van migrantenboten naar de hel in Libië is geen reddingsoperatie, maar medeplichtigheid aan internationale misdrijven”, aldus Strik.

De Griekse autoriteiten doen nu zelf onderzoek naar de gang van zaken rond de Pylos-schipbreuk. Dit terwijl de Griekse kustwacht heeft gelogen over haar betrokkenheid, slachtoffers heeft weerhouden om getuigenissen af te leggen en geen enkel Grieks onderzoek naar eerdere incidenten tot uitkomsten heeft geleid. Ook riep de mensenrechtenofficier van Frontex na dit incident op tot terugtrekking uit Griekenland vanwege de risico’s op medeplichtigheid in de continue Griekse schendingen. Vorige week stuurde de LIBE-commissie daarom een brief naar de Commissie en de Griekse autoriteiten met de urgente oproep tot een internationaal onafhankelijk onderzoek naar de acties van zowel de Griekse kustwacht als Frontex in dit incident. Ook de Europese Groenen riepen de Commissie op tot dit onafhankelijke onderzoek, met daarbij een noodkreet om tot een EU-gecoördineerde reddingsmissie te komen om dit soort ongelukken te voorkomen. 

Volgens Strik moet de EU veel harder optreden tegen EU-landen die vluchtelingen zo in de steek laten. “Het is onacceptabel dat de EU elk van deze schipbreuken zegt te betreuren, maar geen effectieve actie onderneemt om EU-landen verantwoordelijk te houden en daadwerkelijk levens te redden.”

Volgende week zal het Europees Parlement een plenair debat houden over opsporings- en reddingsoperaties van de EU, waarbij ook over voorstellen gestemd wordt om dit te verbeteren.