Ruard Ganzevoort was de afgelopen jaren de nestor van de Eerste Kamerfractie van GroenLinks. Zijn kwaliteiten werden niet alleen gezien door GroenLinks. In 2019 liep hij op enkele stemmen na het voorzitterschap van de Eerste Kamer mis, maar zijn kandidatuur werd breed gesteund door andere partijen. Hij vertegenwoordigde onze partij de afgelopen 12 jaar in de senaat op erudiete wijze. Hij was onder meer voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie naar de effectiviteit van antidiscriminatie-wetgeving. Het eindrapport 'Gelijk recht doen' geeft het parlement een nieuw afwegingskader om discriminatoire effecten van wetten en regels te voorkomen. Van meet af aan heeft Ruard zich ingezet voor de verbetering van de leefomstandigheden op de eilanden in ons Koninkrijk. In zijn tijd als commissievoorzitter Koninkrijksrelaties was Ruard initiator van de verstrekkende motie om het sociaal minimum voor het Caribisch gebied te baseren op de werkelijke minimale kosten voor levensonderhoud.

Margreet de Boer is een onverstoorbare en hardwerkende kracht in onze partij en tijdens haar twee periodes in de Eerste Kamer (2011-2015 en 2019-2023). Ze is als sociaal advocaat deskundig op vele terreinen en ze heeft naast ervaring in de lokale en landelijk politiek ook een groot Europees netwerk opgebouwd als lid van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. Rapporten over intimidatie bij abortus en huwelijkse gevangenschap trok ze met verve over de streep. Het opkomen voor mensen- en vrouwenrechten loopt als rode draad door haar loopbaan, binnen en buiten GroenLinks. Zo ook de afgelopen jaren in Den Haag. Ze hield zich bezig met onderwerpen als prostitutie en slachtoffer- en huurdersrechten, maar ook voor een eerlijker belastingplan en  grondrechtelijke borging en toetsing van de coronawetgeving draaide Margreet haar hand niet om.

Mirjam Krijnen trad toe tot de Eerste Kamer in september 2022 als opvolger van Kees Vendrik. Eerder werkte zij onder meer als diplomaat in Belgrado, Islamabad en Washington DC. Mirjam heeft ondanks de korte periode dat zij lid was van de Eerste Kamer veel indruk gemaakt met haar kennis, gezag en verbindende kwaliteiten, zowel in de fractie als kamerbreed. Haar gepassioneerde maidenspeech ging over het beschikbaar maken van de abortuspil bij de huisarts, een onderwerp dat haar na aan het hart staat als voorvechter van vrouwenrechten. Bij haar laatste debat, de Wet publieke gezondheid voor een versterkte pandemische paraatheid, was zowel de politieke als publieke druk groot op alle woordvoerders. Dankzij Mirjam’s politieke vasthoudendheid en nauwe samenwerking met PvdA-collega Jeroen Recourt is het gelukt om zware collectieve maatregelen ten tijde van een pandemie niet in werking te laten treden zonder goedkeuring van beide parlementen.

Heel veel dank Ruard, Margreet en Mirjam!

Katinka Eikelenboom - Partijvoorzitter GroenLinks